fredag 26. november 2010

Tradisjoner og griserier

En av mine kjæreste eiendeler er kokeboka jeg arvet etter min bestemor.


Den inneholder alt hun lærte da hun som ung pike skulle bli lært opp til å bli ekte gardskjerring. Hun var byjente og det var nok litt av en overgang. I boka finnes alt hun kunne trenge av oppskrifter, fra hvordan man skal lage såpe til hvordan man skjærer smørbrød.
Alminnelige kjøkkenregler finnes også. 28 stykker.


De lyder blant annet slik.
Punkt 4. Drep fluene.
Punkt 7. Bring brendsel på plass
Punkt 11. Hold skarpe kniver, øks, sag og en alminnelig brynesten
Punkt 13. Øser og visper skal ikke koke med i maten. Legg dem på en tallerken.
Punkt 17. Ta ikke i komfyrringen med bare hender, bruk krok.
Og siste punkt:
Brukes kjøkkenet til å spise i må en huske:
1) Gryter skal ikke stå på gulvet men på en jernplate eller lignende ved komfyren.
2) Legg lokk på alle gryter, like så på avfallsbøtten hvis den den har plass i kjøkkenet.
3) Kjøkkenet luftes godt og ryddes
4) Oppvask stikkes tilside eller dekkes over før man ber folk til bords.

Jeg er veldig opptatt av tradisjoner og kanskje spesielt juletradisjoner. Alt skal være som det alltid har vært. Med til den juletradisjonen hører sylte. Og ikke en hvilken som helst sylte kjøpt på butikken.

Heldigvis har jeg fått meg en samboer som faktisk er mer interessert i mat som jeg og som syns det er kjempetrivelig å lage julemat. Så her i huset blir det ekte hjemmelaget hodesylte. I tillegg til mye annet!
Nå ligger det to halve grisehoder til utvanning som i løpet av søndagen skal bli til sylte!

----------------------
I've inherited my grandmothers cook book, where she's had receipes for everything, from how to make soap to how to cut and decorate sandwiches. She was also taught some general kitchen rules.
No 4 is Kill all the flies.
No 11 is Keep sharp knives, an ax and a saw

I'm very much into Christmas traditions, and one of the biggest things is the food. And amongst them is a traditional Norwegian meat made from pigs heads. Not very many young people (I consider myself young!) make this at home these days, but fortunately for me, my boyfriend is equally or even more interested in food then I am and was very eager to continue the tradition with me! They are soaking in water now and will be made into "sylte" on Sunday.

Catje

2 kommentarer:

  1. For en skatt! Sa morsomt a lage sylte selv. Selvgjort er velgjort, vettu ;-)

    ha en riktig fin adventshelg.
    klem Mette

    SvarSlett
  2. Oh my, I think I am glad we don't have that tradition, lol, I don't think I could look at a pig's head in my sink. I do love your old cook book though, thats a wonderful treasure.

    SvarSlett